Video Highlights

Highlights

Advanced Data Processing

Advanced data processing for data mining, data fusion, automated algorithms, KM technology, SAR hardware Citeste tot...

GOLIAT- Nanosatellite for science and operational purposes

GOLIAT - Nanosatellite mission and developments in formation flying, including networked environment Objectives Develop a nanosatellite complete mission Flight model Ground station and control center Science payloads: Micrometeorite detection Integral radiation dose measurement Optical Citeste tot...

Disaster monitoring

Unul din domeniile principale de interes pentru Agentia Spatiala Romana il reprezinta Monitorizarea Dezastrelor.Oficiu ONU pentru Probleme Spatiale (UN-OOSA) si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul de cooperare pentru infiintarea Citeste tot...

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence Citeste tot...

Knowledge management system for space-related activities

Knowledge management system for space-related activities Citeste tot...

National Network for GMES Applications

Building a National Network for GMES Applications, Support for the INSPIRE EU Directive Citeste tot...

http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/612205poza4444.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/555512goliat.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/201732spim.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/413659pic2.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970056marks1.gif http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/911608GMES.jpg
Copernicus livrează primele imagini radar
PDF Imprimare
Miercuri, 16 Aprilie 2014   

Satelitul Sentinel-1A a realizat primele sale imagini radar după momentul lansării acestuia din Portul Spațial al Europei, situat în Guyana Franceză.

Aceasta primă imagine, luată deasupra Belgiei, a fost realizată pe data de 12 aprilie, la doar o zi după ce satelitul a fost setat pe modulul operațional, demonstrând în acest fel capacitatea performantă a satelitului de a lua imagini radar chiar dacă nu este încă pe orbita sa funcțională. Totodată, imaginea oferă o mostră relevantă cu privire la tipul de imagini pe care această nouă misiune le poate oferi prin ambițiosul Program de monitorizare a mediului din Europa – Copernicus.

Comisia Europeană conduce Programul Copernicus și coordonează o gamă largă de servicii pentru îmbunătățirea managementul mediului și pentru protejarea vieții de zi cu zi. Agenția Spațială Europeană este responsabilă pentru dezvoltarea familiei de sateliți Sentinel și pentru asigurarea unui flux de date disponibil pentru aceste servicii. ROSA coordonează implicarea României în cadrul programului Copernicus.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi site-ul ESA.

 

Imaginea principală: Bruxelles, observat de Sentinel-1A. Credit: ESA.

 
Oportunități de dezvoltare în cadrul International Space University
PDF Imprimare
Joi, 10 Aprilie 2014   

Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită vineri, 11 aprilie, să participați la prezentarea susținută de un reprezentant ISU (International Space University) cu privire la posibilitățiile de accesare a programelor de dezvoltare profesională (masterat, MBA, școli de vară, burse) pentru diferite discipline legate de programe spațiale, științe spațiale, inginerie spațială, ingineria sistemelor, politică spațială, drept spațial, afaceri și management, precum și spațiu și societate.

Evenimentul are loc pe data de 11 aprilie 2014, la ora 12.00, Facultatea de Inginerie Aerospatiala, Sala I013, Polizu.

ISU este o instituție non-profit de drept privat, recunoscută oficial drept instituție de învățământ superior în Franța de către Ministerul francez al Educației. Universitatea este specializată în furnizarea unor sesiuni de instruire a viitorilor lideri ai comunității spațiale globale, în cadrul campusului său situat în Strasbourg, Franța, precum și în diverse locații din întreaga lume, prin cele două programe educaționale disponibile și anume un Programul de Studii Spațiale, derulat pe o perioadă de 2 luni și un Program de Masterat,  ce se desfășoară timp de un an.

Ambele programe implică o cercetare intensă din partea fiecărui participant, oferindu-le studenților internaționali posibilitatea de se perfecționa împreună într-un mediu intercultural.

Pentru mai multe detalii cu privire la programele și cursurile de dezvoltare ISU și despre modalitatea de aplicare, vă rugăm să accesați website-ul ISU.

 
Europa lansează primul satelit Copernicus de monitorizare a mediului înconjurător
PDF Imprimare
Vineri, 04 Aprilie 2014   

Accesul cetățenilor europeni, a factorilor de decizie și a furnizorilor de servicii la date de mediu se va înbunătati simțitor în urma lansării satelitului ESA Sentinel-1A.

Satelitul de 2.3 tone a decolat la bordul unei rachete Soyuz de la Spaceport-ul European din Kourou, Guyana Franceză, la 21:02 GMT (23:02 CEST). Prima etapă s-a separat la 118 secunde după lansare, urmată de carenaj (209 sec), etapa a doua (287 sec) și ansamblul superior (526 sec).

După o ardere de 617 secunde, etapa superioară Fregat a poziționat satelitul Sentinel pe o orbită Helio-sincronă la 693 km altitudine. Satelitul s-a detașat de etapa superioară la 23 minute și 24 de secunde de la decolare.

„Sentinel-1A va deschide o nouă pagină în implementarea sistemului Copernicus, cea de-a doua inițiativă spatială emblematică a Uniunii Europene, dupa sistemul de poziționare Galileo”, a declarat Jean-Jacques Dordain, director general al ESA.

„Programul Copernicus va pune la dispoziția cetățenilor europeni cele mai ambițioase servicii spațiale pentru aplicații de mediu și de securitate.”

„Cooperarea dintre UE și Statele Membre ESA în finanțarea infrastructurii spațiale, combinarea competențelor și expertizei între Comisia Europeană și ESA precum și capabilitățile industriei europene, poziționează Europa într-ul loc fruntaș în utilizarea spațiului în beneficiul cetățenilor, a factorilor de decizie și a economiei.”

Misiunea este prima din șase familii de misiuni dedicate, ce vor constitui nucleul rețelei Europene Copernicus de monitorizare a mediului. Copernicus va furniza informații operaționale asupra zonelor de uscat, oceanelor și atmosferei pentru a sprijini elaborarea politicilor de mediu și securitate și pentru a acoperi nevoile cetățenilor și a furnizorilor de servicii.

Conceput ca o constelație de doi sateliți – Sentinel 1A și 1B – misiunea radar în bandă C va furniza imagini cu suprafețele de uscat și cele de ocean din Europa, Canada și regiunile polare indiferent de condițiile meteorologice de zi și de noapte și în timp aproape real. Echipat cu un puternic sistem „radar cu apertură sintetică” (SAR), acesta va asigura continuitatea serviciilor furnizate de satelitul european ENVISAT, care și-a încetat functionarea în 2012, dupa 10 ani de activitate. Tehnologia se bazează pe o lungă tradiție de sateliti radar ce a început acum 23 de ani cu ERS-1.

„Lansarea primului satelit Sentinel-1 marchează o schimbare de filosofie pentru programele noastre de observare a Pământului”, a declarat Volker Liebig, Director al ESA pentru programele de observare a Pământului. „În meteorologie, sateliții furnizează date pentru prognoze meteo de peste 35 de ani.”

„Cu programul Copernicus, vom avea o sursă de informații similară pentru serviciile de mediu precum și pentru aplicații în domeniul securității și al gestionării dezastrelor.”

În afară de transmiterea datelor către stațiile de sol din întreaga lume pentru diseminare rapidă, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul steliților din European Data Relay System aflați pe orbite geostaționare.

În acest moment, panourile solare și antena satelitului sunt în curs de deschidere în cadrul unui proces complex ce va dura aproximativ 11 ore. Finalizarea procesului va fi anunțată pe www.esa.int/sentinel-1 și pe Twitter @ESA_EO.

Dupa faza inițială de lansare și orbită, satelitul va intra în faza de punere în funcțiune ce implică verificarea și calibrarea instrumentelor. Misiunea va intra în faza operațională în aproximativ trei luni.

Thales alenia Space Italia este contractorul principal și Airbus DS Germania reponsabil cu radarul în banda C. Airbus DS UK a furnizat subsistemele electronice pentru radar.

Datele de la sateliții Sentinel vor fi furnizate în mod gratuit și deschis. Datele brute vor fi analizate și prelucrate de către furnizorii de servicii din sectorul public și privat.


Copyright imagini

Imaginea principală: ESA/CNES/Arianespace

 

Imagini din galerie: ESA–S. Corvaja, 2014

 

 
Forumul Internațional pentru Explorare Spațială, Washington, 9 ianuarie 2014
PDF Imprimare
Luni, 10 Februarie 2014   

Între 9-10 ianuarie 2014, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso a prezentat strategia și poziția României în domeniul explorării spațiale în cadrul Summitului Liderilor Agențiilor Spațiale (HOSA), organizat de Academia Internațională de Astronautică la Washington. Împreună cu Ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, Președintele ROSA a participat la Forumul Internațional pentru Explorare Spațială (ISEF), organizat de Guvernul Statelor Unite ale Americii, exprimând interesul României de a dezvolta proiecte de cercetare și explorare spațială prin colaborări bilaterale și multilaterale, care să contribuie la dezvoltarea națională a României.

Președintele și Directorul General ROSA, Marius-Ioan Piso și Ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu

De la stânga la dreapta: Marius-Ioan Piso, Președintele ROSA, Mihnea Costoiu, Ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică

Delegația României condusă de Ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu și Președintele ROSA, Marius-Ioan Piso a participat pe 10 ianuarie la Forumul Internațional pentru Explorare Spațială. Organizat pentru prima dată de Guvernul Statelor Unite ale Americii, evenimentul a avut drept obiectiv facilitarea unui dialog la nivel ministerial cu privire la explorarea spațială în beneficiul umanității, în continuarea dialogului început de Comisia Europeană și Agenția Spațială Europeană în noiembrie 2011, Italia.

Delegația română a exprimat interesul României de a susține programe de cercetare și explorare spațială prin colaborări bilaterale și multilaterale, care să contribuie la dezvoltarea națională a României, dar și programe care să pregătească tinerele generații în cadrul unor universități spațiale internaționale.

 
Mai multe articole..
«ÎnceputAnterior123456789UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 9
itt
© 2009 - ROSA - Romanian Space Agency. All rights reserved.