Highlights

Advanced Data Processing

Advanced data processing for data mining, data fusion, automated algorithms, KM technology, SAR hardware Citeste tot...

GOLIAT- Nanosatellite for science and operational purposes

GOLIAT - Nanosatellite mission and developments in formation flying, including networked environment Objectives Develop a nanosatellite complete mission Flight model Ground station and control center Science payloads: Micrometeorite detection Integral radiation dose measurement Optical Citeste tot...

Disaster monitoring

Unul din domeniile principale de interes pentru Agentia Spatiala Romana il reprezinta Monitorizarea Dezastrelor.Oficiu ONU pentru Probleme Spatiale (UN-OOSA) si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul de cooperare pentru infiintarea Citeste tot...

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence Citeste tot...

Knowledge management system for space-related activities

Knowledge management system for space-related activities Citeste tot...

http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/612205poza4444.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/555512goliat.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/201732spim.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/413659pic2.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970056marks1.gif
ROSA organizează workshopul “Produse şi Servicii Legate de Aplicaţiile Spaţiale”, 28 octombrie 2014, București
PDF Imprimare
Marţi, 21 Octombrie 2014   

Agenția Spațială Română (ROSA), împreună cu Directoratul de Telecomunicații și Aplicații Integrate al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), organizează worskshop-ul “Produse şi servicii legate de aplicaţiile spaţiale”, care va avea loc în București, la sediul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, în data de 28 Octombrie 2014.

Gazdele acestui workshop, ESA și ROSA, își propun să aducă autorități și potenţiali utilizatori de aplicații integrate folosind tehnologia spațială (dar nu numai) față în față cu furnizori de soluții tehnologice destinate acestui scop. Dr. Marius-Ioan Piso, Președinte ROSA, și Prof. Amnon Ginati, Directorul Departamentului de Aplicații Integrate la ESA, au plăcerea să vă invite să participați la acest eveniment.

Înscrierile se pot face aici, până la data de 24 Octombrie 2014.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

 
Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, sărbătorită în România
PDF Imprimare
Marţi, 21 Octombrie 2014   

Aflată în cel de-al 15-lea an în care este sărbătorită la nivel mondial, Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic a fost coordonată la noi în ţară, ca de fiecare dată începând cu 1999, de către Agenţia Spaţială Română, în perioada 4-10 octombrie 2014.

În această săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate peste 50 de activităţi dedicate spaţiului și mai ales sistemelor de navigaţie prin satelit, cum ar fi GPS şi Galileo.

Evenimentul a fost marcat prin activităţi organizate în 20 de judeţe din ţară, dar, ca de obicei, manifestaţiile nu au fost limitate la municipiile reşedinţă de judeţ, ci au avut loc inclusiv în mediul rural.

De exemplu, la Tritenii de Jos, judeţul Cluj, Şcoala Gimnazială “Pavel Dan” a sărbătorit acest eveniment sub coordonarea doamnei Lavinia Cristurean subegida “Găseşte-ţi calea”, organizând o sesiune de comunicări cu tema “sisteme de navigație prin satelit”, un concurs de desene – “spaţiul cosmic prin ochii copiilor”, construirea de machete de sateliţi artificiali ai Terrei, precum şi explorarea planetei noastre prin intermediul Google Earth.

În comuna Borca, judeţul Neamţ, 30 de copii au pornit pe 5 octombrie într-o “călătorie în spaţial cosmic”, realizând, sub coordonarea doamnei Gladiola Bondar, o serie de desene şi colaje despre spaţial cosmic şi vizionând materiale video din acest domeniu.

La Bârlad, Asociaţia Astronomică „Sirius”, alături de câteva unităţi de învăţământ, a desfăşurat o serie de activităţi. “Avantajele sistemului GPS de monitorizare şi dispozitivelor de urmărire prin GPS” a avut loc la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” pe data de 4 Octombrie sub coordonarea domnului profesor Ioan Adam, în ziua următoare fiind lansat numărul 31 al revistei „Paşi spre infinit”.

La Focşani, Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia" a participat la acest eveniment, pentru al doilea an consecutiv, cu activităţi precum "Scurta istorie a astronomiei", "Cele 7 minuni ale Sistemului Solar", "Saturn - stăpânul inelelor", "Privind spre infinit" şi "Să desenăm cu praf de stele" în coordonarea profesorilor Codruţa Preda, Cătălin Preda şi Mocanu Epaminonda.

Mai multe detalii despre Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic sunt disponibile aici.

 
ROSA participă la Salonul Cercetării Românești, 2014
PDF Imprimare
Vineri, 17 Octombrie 2014   

Agenţia Spaţială Română – ROSA participă în perioada 15-18 octombrie 2014 la Salonul Cercetării Românești, care va avea loc în Pavilionul C2, din cadrul Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti – TIB – 2014 si se adreseaza inventatorilor, cercetătorilor, academicienilor și tuturor celor care susţin inovaţia ca motor al evoluţiei. Evenimentul este organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) – Activitatea pentru cercetare, prin Direcţia Dezvoltare și Performanță Instituțională, în colaborare cu S.C. ROMEXPO S.A.

În cadrul Salonului Cercetării Românești - 2014, reprezentații ROSA va așteaptă la standul Agenției, unde puteți afla informații despre proiectele dezvoltate sau coordonate de ROSA, despre Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansata, despre implicarea României în programele ESA sau puteți solicita alte informații care vă sunt de interes.

Simultan, este organizat si Salonul de Invenții și Inovații – INVENTIKA, ocazie care îi pune pe cercetători şi inventatori faţă în faţă cu industria, reprezentată prin importante firme producătoare şi comerciale româneşti şi străine, realizându-se astfel, mediul ideal de promovare a inteligenţei tehnice româneşti în competiţia internaţională.

Astfel, pe perioada Salonului, vor fi organizate o serie de conferinţe, workshop-uri, mese rotunde şi prezentări, cu scopul de a oferi inventatorilor mediul propice să îşi facă cunoscute invenţiile şi să realizeze contactele utile în vederea încheierii de parteneriate.

 

- Save

 
Studenții români numesc un asteroid în memoria profesorului lor
PDF Imprimare
Miercuri, 15 Octombrie 2014   

Un grup de 10 studenți români, condus de Cristian Lazăr (22 ani), a propus numirea unui asteroid în memoria profesorului lor, Marin Bica, în cadrul campaniei internaționale “Name an asteroid”. Propunerea studenților a fost aleasă drept câștigătoare alături de altele cinci, selectate din 1500 de înscrieri. Competiția a fost demarată la sfârșitul anului 2013 de către grupul de lucru “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) din cadrul Consiliului Consultativ al Generației Spațiale (SGAC). Câştigătorii au fost anunţaţi oficial sâmbătǎ, 11 octombrie 2014, astfel încât la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poartă deja numele “MarinBica”.

Numele propus de participanţii romani a fost selectat de către SGAC dintre cele 1500 de propuneri din întreaga lume, fiind trimis ulterior către Uniunea Astronomică Internațională (Internaţional Astronomical Union - IAU), singura organizație din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor cerești.

Asteroidul (4633) 1988AJ5 face parte din centura principală de asteroizi, aflată între Marte și Jupiter. Aflat la o distanță de 2.914 UA față de Pământ (1 unitate astronomică=distanța de la Pământ la Soare), asteroidul face o rotație completă în jurul Soarelui în 5.67 ani, are o magnitudine de 12.8 și un diametru estimat la 9 km.

“Sunt foarte, foarte fericit și mândru de această veste. Nu pot să exprim în cuvinte cât sunt de fericit că acest lucru s-a întâmplat! Marin Dacian Bica a fost profesorul meu cu care am studiat astronomie și astrofizică extracuricular. A fost un om deosebit și a decedat tragic. Sunt foarte fericit că am propus ideea ca un asteroid să îi poarte numele pentru că a adus multe contribuții atât astronomiei românești cât și internaționale”, a mărturisit Cristian Lazăr după ce a aflat că propunerea sa a fost acceptată.

În calitate de profesor de fizică la Școala Generală „Dacia” și membru fondator al Astroclubului „Meridian Zero” din Oradea, Marin Bica a adus nenumărate contribuţii în astronomie, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. El a coordonat ani la rând Lotul Naţional de Astronomie şi Astrofizica, obţinând cu elevii săi medalii de aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, ridicând stacheta României pe planul predării științei.

”Merită această onoare! Acum este printre stele, la propriu și la figurat! Sunt extraordinar de încântată că am avut onoarea să îl cunosc și că am putut să fac acest lucru pentru el!”, a spus la rândul său Ioana Tatarciuc (17 ani), una dintre elevele participante la proiect.

Daniel Cosovanu a adăugat: “Cred că acordarea numelor corpurilor cerești este un proces foarte important, pentru că ne apropie de Univers și arată fascinația oamenilor pentru spațiu. Oamenii au inventat povești despre stele, planete și constelații din cele mai vechi timpuri, însă acum este timpul să creăm povești despre asteroizi, povești pe care le vom iubi pentru că ne-au făcut să visăm și să ne imaginăm ce este dincolo de Terra”.

Campania internațională susţinută de SGAC a început la sfârşitul lui 2013 cu scopul de a denumi un asteroid. Asteroizii sunt obiecte solide rămase în urma formării sistemului nostru solar. Au dimensiuni care variază de la câțiva metri până la kilometri și mulți dintre ei orbitează în jurul Soarelui între orbita lui Marte și cea a lui Jupiter, în centura de asteroizi. În această campanie 6 asteroizi şi-au primit numele.

Conducătorul proiectului inițiat de SGAC, Alex Karl, a declarat că: “Această campanie s-a bucurat de un real success. Am avut propuneri din 85 de țări, iar selectarea numelor a fost o adevărată provocare. Este extraordinar să văd că cineva din România a fost selecționat. Aș dori să îl felicit pe Cristian pentru că a făcut propunerea, și pe toți cei implicați care au făcut acest lucru posibil”.

 

Consiliului Consultativ al Generației Spațiale — Space Generation Advisory Council (SGAC) este o organizație non-guvernamentală internațională cu sediul în Viena, Austria, care reunește studenți și tineri interesați de științele spațiale și care le permite să își exprime cuvântul în problemele legate de spațiu. SGAC este reprezentată de maxim două persoane de contact în fiecare țară.

Proiectul “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) a fost creat pentru a ajuta comunitatea internațională de apărare planetară să pre-întâmpine una dintre cele mai dificile probleme naturale. Participanții grupului își aduc aportul prin rapoarte anuale, competiții, participări la conferințe și proiecte publice legate de obiectele din proximitatea Terrei.

Mai multe informații sunt disponibile la:

SGAC

Proiectul “Obiecte din Proximitatea Terrei”

Campania pentru numele asteroidului

Săptămâna mondială a spațiului cosmic

Profesorul Marian Dacian Bica (stânga) şi elevul său, Cristian Lazăr (dreapta) în 2010 la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, Suceava, România. (Imagine din arhiva personală C. Lazăr)

 
Mai multe articole..
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 17
itt
© 2009 - ROSA - Romanian Space Agency. All rights reserved.