Highlights

Advanced Data Processing

Advanced data processing for data mining, data fusion, automated algorithms, KM technology, SAR hardware Citeste tot...

GOLIAT- Nanosatellite for science and operational purposes

GOLIAT - Nanosatellite mission and developments in formation flying, including networked environment Objectives Develop a nanosatellite complete mission Flight model Ground station and control center Science payloads: Micrometeorite detection Integral radiation dose measurement Optical Citeste tot...

Disaster monitoring

Unul din domeniile principale de interes pentru Agentia Spatiala Romana il reprezinta Monitorizarea Dezastrelor.Oficiu ONU pentru Probleme Spatiale (UN-OOSA) si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul de cooperare pentru infiintarea Citeste tot...

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence Citeste tot...

Knowledge management system for space-related activities

Knowledge management system for space-related activities Citeste tot...

http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/612205poza4444.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/555512goliat.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/201732spim.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/413659pic2.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970056marks1.gif
ROSA participă la Salonul Cercetării Românești, 2014
PDF Imprimare
Vineri, 17 Octombrie 2014   

Agenţia Spaţială Română – ROSA participă în perioada 15-18 octombrie 2014 la Salonul Cercetării Românești, care va avea loc în Pavilionul C2, din cadrul Târgului Tehnic Internaţional Bucureşti – TIB – 2014 si se adreseaza inventatorilor, cercetătorilor, academicienilor și tuturor celor care susţin inovaţia ca motor al evoluţiei. Evenimentul este organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) – Activitatea pentru cercetare, prin Direcţia Dezvoltare și Performanță Instituțională, în colaborare cu S.C. ROMEXPO S.A.

În cadrul Salonului Cercetării Românești - 2014, reprezentații ROSA va așteaptă la standul Agenției, unde puteți afla informații despre proiectele dezvoltate sau coordonate de ROSA, despre Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansata, despre implicarea României în programele ESA sau puteți solicita alte informații care vă sunt de interes.

Simultan, este organizat si Salonul de Invenții și Inovații – INVENTIKA, ocazie care îi pune pe cercetători şi inventatori faţă în faţă cu industria, reprezentată prin importante firme producătoare şi comerciale româneşti şi străine, realizându-se astfel, mediul ideal de promovare a inteligenţei tehnice româneşti în competiţia internaţională.

Astfel, pe perioada Salonului, vor fi organizate o serie de conferinţe, workshop-uri, mese rotunde şi prezentări, cu scopul de a oferi inventatorilor mediul propice să îşi facă cunoscute invenţiile şi să realizeze contactele utile în vederea încheierii de parteneriate.

 

- Save

 
Studenții români numesc un asteroid în memoria profesorului lor
PDF Imprimare
Miercuri, 15 Octombrie 2014   

Un grup de 10 studenți români, condus de Cristian Lazăr (22 ani), a propus numirea unui asteroid în memoria profesorului lor, Marin Bica, în cadrul campaniei internaționale “Name an asteroid”. Propunerea studenților a fost aleasă drept câștigătoare alături de altele cinci, selectate din 1500 de înscrieri. Competiția a fost demarată la sfârșitul anului 2013 de către grupul de lucru “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) din cadrul Consiliului Consultativ al Generației Spațiale (SGAC). Câştigătorii au fost anunţaţi oficial sâmbătǎ, 11 octombrie 2014, astfel încât la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poartă deja numele “MarinBica”.

Numele propus de participanţii romani a fost selectat de către SGAC dintre cele 1500 de propuneri din întreaga lume, fiind trimis ulterior către Uniunea Astronomică Internațională (Internaţional Astronomical Union - IAU), singura organizație din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor cerești.

Asteroidul (4633) 1988AJ5 face parte din centura principală de asteroizi, aflată între Marte și Jupiter. Aflat la o distanță de 2.914 UA față de Pământ (1 unitate astronomică=distanța de la Pământ la Soare), asteroidul face o rotație completă în jurul Soarelui în 5.67 ani, are o magnitudine de 12.8 și un diametru estimat la 9 km.

“Sunt foarte, foarte fericit și mândru de această veste. Nu pot să exprim în cuvinte cât sunt de fericit că acest lucru s-a întâmplat! Marin Dacian Bica a fost profesorul meu cu care am studiat astronomie și astrofizică extracuricular. A fost un om deosebit și a decedat tragic. Sunt foarte fericit că am propus ideea ca un asteroid să îi poarte numele pentru că a adus multe contribuții atât astronomiei românești cât și internaționale”, a mărturisit Cristian Lazăr după ce a aflat că propunerea sa a fost acceptată.

În calitate de profesor de fizică la Școala Generală „Dacia” și membru fondator al Astroclubului „Meridian Zero” din Oradea, Marin Bica a adus nenumărate contribuţii în astronomie, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. El a coordonat ani la rând Lotul Naţional de Astronomie şi Astrofizica, obţinând cu elevii săi medalii de aur şi argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, ridicând stacheta României pe planul predării științei.

”Merită această onoare! Acum este printre stele, la propriu și la figurat! Sunt extraordinar de încântată că am avut onoarea să îl cunosc și că am putut să fac acest lucru pentru el!”, a spus la rândul său Ioana Tatarciuc (17 ani), una dintre elevele participante la proiect.

Daniel Cosovanu a adăugat: “Cred că acordarea numelor corpurilor cerești este un proces foarte important, pentru că ne apropie de Univers și arată fascinația oamenilor pentru spațiu. Oamenii au inventat povești despre stele, planete și constelații din cele mai vechi timpuri, însă acum este timpul să creăm povești despre asteroizi, povești pe care le vom iubi pentru că ne-au făcut să visăm și să ne imaginăm ce este dincolo de Terra”.

Campania internațională susţinută de SGAC a început la sfârşitul lui 2013 cu scopul de a denumi un asteroid. Asteroizii sunt obiecte solide rămase în urma formării sistemului nostru solar. Au dimensiuni care variază de la câțiva metri până la kilometri și mulți dintre ei orbitează în jurul Soarelui între orbita lui Marte și cea a lui Jupiter, în centura de asteroizi. În această campanie 6 asteroizi şi-au primit numele.

Conducătorul proiectului inițiat de SGAC, Alex Karl, a declarat că: “Această campanie s-a bucurat de un real success. Am avut propuneri din 85 de țări, iar selectarea numelor a fost o adevărată provocare. Este extraordinar să văd că cineva din România a fost selecționat. Aș dori să îl felicit pe Cristian pentru că a făcut propunerea, și pe toți cei implicați care au făcut acest lucru posibil”.

 

Consiliului Consultativ al Generației Spațiale — Space Generation Advisory Council (SGAC) este o organizație non-guvernamentală internațională cu sediul în Viena, Austria, care reunește studenți și tineri interesați de științele spațiale și care le permite să își exprime cuvântul în problemele legate de spațiu. SGAC este reprezentată de maxim două persoane de contact în fiecare țară.

Proiectul “Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) a fost creat pentru a ajuta comunitatea internațională de apărare planetară să pre-întâmpine una dintre cele mai dificile probleme naturale. Participanții grupului își aduc aportul prin rapoarte anuale, competiții, participări la conferințe și proiecte publice legate de obiectele din proximitatea Terrei.

Mai multe informații sunt disponibile la:

SGAC

Proiectul “Obiecte din Proximitatea Terrei”

Campania pentru numele asteroidului

Săptămâna mondială a spațiului cosmic

Profesorul Marian Dacian Bica (stânga) şi elevul său, Cristian Lazăr (dreapta) în 2010 la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, Suceava, România. (Imagine din arhiva personală C. Lazăr)

 
România lider de proiect în construirea unui lidar european
PDF Imprimare
Marţi, 14 Octombrie 2014   

România este lider într-un proiect ambițios de construire a unui instrument pentru detectarea şi monitorizarea particulelor minuscule suspendate în aer. Noul "lidar” – primul de acest gen din Europa – are ca rol sǎ contribuie la misiunea sateliților ESA care se concentrează asupra atmosferei.

Potrivit unui contract semnat astăzi la sediul ESA din Paris, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică va conduce noul proiect Multiply, al cărui scop este dezvoltarea primului lidar aeropurtat de înaltă rezoluție spectrală, care acționează în mai multe lungimi de undă.

Instrumentul, pentru construcţia căruia va fi nevoie de peste doi ani, este proiectat pentru a sonda atmosfera de pe o aeronavă, pentru a detecta şi cartografia aerosoli.

Aerosolii sunt particule foarte mici aflate în suspensie în atmosferă. Din moment ce acestea împrăștie și absorb lumina soarelui, le observâm prezența atunci când sunt suficient de mari, deoarece provoacă ceață și răsărituri și apusuri de soare roşiatice.

O mai bună înțelegere a efectului aerosolilor asupra climei și vremii este obiectivul unor viitoare misiuni satelitare ESA, cum ar fi EarthCARE, Sentinel-4 și Sentinel-5.

Este de așteptat ca noul instrument aeropurtat să joace un rol important în pregătirea acestor misiuni și în validarea măsurătorile lor din spațiu.

Construirea acestui nou senzor nu numai că ajută la asigurarea acurateții noilor sateliți care studiază atmosfera, dar marchează, de asemenea, un reper important în colaborarea dintre ESA şi România în domeniul Observării Pământului.

România a devenit oficial al 19-lea Stat Membru ESA în decembrie 2011.

Contractul, în valoare de aproape 3 milioane de €, a fost semnat de către Roxana Rădvan, Director General Adjunct al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică.

Volker Liebig, Directorul departamentului ESA de Observare a Pământului, a declarat: "Sunt încântat să văd că România, un nou Stat Membru, conduce realizarea acestui nou proiect ambiţios."

"Proiectul se bazează pe și extinde cunoştinţele existente în România și va permite țării și partenerilor săi internaţionali de proiect să joace un rol important și vizibil în pregătirea viitoarelor misiuni satelitare atmosferice și în validarea a numeroase misiuni ESA de observare a Pământului aflate pe orbită."

Lidarul emite lumină sub forma unor fascicule laser pulsate pentru a măsura intervale. De exemplu, pachetul de instrumente EarthCARE include un lidar care furnizează profilul aerosolilor și norilor subțiri. Acesta funcționează prin emiterea de scurte impulsuri puternice de lumină ultravioletă jos în atmosferă și apoi colectează lumina care este împrăștiată înapoi la senzor de la moleculele de aer și particule de nor.

Aerosolii din atmosferǎ provin în principal din erupţii vulcanice, praf din deșert și incendii, precum și de la activitățile umane, cum ar fi arderea cărbunelui și a petrolului.

Aerosolii afecteazǎ cantitatea de radiaţii pe Pământ şi clima. Ei împrăștie lumina soarelui înapoi în spațiu, contribuind astfel la răcirea planetei. Aceştia pot afecta, de asemenea, dimensiunea particulelor de nori, schimbând modul în care norii reflectă și absorb lumina soarelui.

În plus, ei oferă contextul pentru reacții chimice, care pot duce la formarea unor cantități mari de clor reactiv și, în cele din urmă, la distrugerea ozonului în stratosferă.

Noul lidar va fi o resursă esențială pentru Biroul ESA numit „Campaigns”, care efectuează experimente de teren extinse pentru a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii spațiale și a se asigura cǎ sateliții de observare a Pământului furnizează date exacte.

Malcolm Davidson, șef al Campaigns, a declarat: "Dezvoltarea unui lidar spectral de rezoluţie înalta care funcționează în aer acoperă o zonă lipsă importantă a capacităților senzorilor de aer din Europa.”

"Instrumentul Multiply va fi extrem de valoros pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră cu privire la repartizarea și originea aerosolilor din atmosferă și pentru a pregăti și de a face cel mai bine uz de sateliții atmosferici de observare a Pământului."

Linkuri pe aceeasi temă:
Misiuni pe aceeasi temă:

 
A început Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014!
PDF Imprimare
Sâmbătă, 04 Octombrie 2014   

Agenţia Spaţială Română (ROSA), coordonatorul naţional al activităţilor din domeniul spaţial, se alătură comunității spațiale internaționale care în perioada  4-10 octombrie sărbătorește evenimentul anual Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic (World Space Week - WSW). Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic 2014 marchează cea de-a 15-a aniversare a declarației acestei săptămâni speciale de către Organizația Națiunilor Unite în 1999. Pornind de la doar câteva evenimente organizate în anii timpurii, Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic a crescut până la a fi cel mai mare eveniment public dedicat spaţiului pe Pământ: numai anul trecut au fost organizate peste 1.400 de activităţi în 80 de ţări de pe toate continentele, inclusiv Antarctica, iar popularitate WSW este în continuă creștere.

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este o sărbătoare internaţională dedicată explorării spațiale, ştiinţei, tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane. Adunarea Generală a ONU a declarat, în anul 1999, ca acest eveniment să aibă loc în fiecare an între 4-10 Octombrie, sărbătorind astfel lansarea de către URSS, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorării spaţiului cosmic şi semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guvernează activităţile statelor în explorarea paşnică a spaţiului cosmic, inclusiv a Lunii şi a celorlalte corpuri cereşti. În februarie 1958 SUA au trimis în spațiu un al doilea satelit, Vanguard 2, care a transmis semnale mai bine de 6 ani.

Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic este deschisă participării tuturor. Instituţii publice, firme, organizaţii non-profit, cadre didactice, chiar şi persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sărbători spaţiul anul acesta. Tema de anul acesta este "Spațiul îți ghidează pașii", subliniind importanța sistemului global de navigației prin satelit (GNSS) pentru lumea modernă.

Pentru mai multe detalii vizitați website-ul WSW.

 
Mai multe articole..
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 16
itt
© 2009 - ROSA - Romanian Space Agency. All rights reserved.