Highlights

Advanced Data Processing

Advanced data processing for data mining, data fusion, automated algorithms, KM technology, SAR hardware Citeste tot...

GOLIAT- Nanosatellite for science and operational purposes

GOLIAT - Nanosatellite mission and developments in formation flying, including networked environment Objectives Develop a nanosatellite complete mission Flight model Ground station and control center Science payloads: Micrometeorite detection Integral radiation dose measurement Optical Citeste tot...

Disaster monitoring

Unul din domeniile principale de interes pentru Agentia Spatiala Romana il reprezinta Monitorizarea Dezastrelor.Oficiu ONU pentru Probleme Spatiale (UN-OOSA) si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul de cooperare pentru infiintarea Citeste tot...

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence Citeste tot...

Knowledge management system for space-related activities

Knowledge management system for space-related activities Citeste tot...

http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/612205poza4444.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/555512goliat.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/201732spim.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/413659pic2.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970056marks1.gif
O nouă verificare a calităţii aerului
PDF Imprimare
Miercuri, 29 Octombrie 2014   

În scop de pregătire pentru misiunea de monitorizare a calităţii aerului Sentinel-5 Precursor, oamenii de ştiinţă din România s-au întâlnit pentru a testa diferite sisteme aeriene ce vor fi folosite pentru a valida corectitudinea datelor oferite de acest nou satelit.

Organizaţia Modială a Sănătăţii estimează că aproximativ 3.7 milioane de oameni au murit prematur, în 2012, ca urmare a expuneri la agenţi poluanţi aflaţi în aer.

Poluarea aerului reprezintă în momentul de faţă cel mai mare risc de sănătate, iar monitorizarea aerului pe care îl respirăm este mai importantă ca niciodată.

Guverne şi organisme precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii se bazează pe date satelitare şi modele computerizate pentru a anticipa mişcarea agenţilor poluanţi aflaţi în aer în scopul elaborării unor strategii de atenuare a efectelor negative.

Planificat pentru lansare în 2016, Sentinel-5P va furniza date cu privire la o multitudine de gaze şi aerosoli ce afectează calitatea aerului si clima. Misiunea va indica, de asemenea, zone unde poluarea are potenţial de a pune în pericol sănătatea publică.

Sentinel-5P - video

Acesta este primul satelit Sentinel dedicat monitorizării atmosferei în cadrul programului European Copernicus - cea mai mare iniţiativă de monitorizare a mediului din lume.

Verificarea corectitudini datelor oferite de instrumentele de pe satelit este foarte importantă, ca în cazul oricărei misiuni de Observare a Pământului.

Aceasta implică de obicei dezvoltarea unor senzori similari care să facă măsurători de la bordul unor aeronave, dar şi aceaştia trebuiesc testaţi la rândul lor. Foarte important, senzorii de pe aeronave sunt folosiţi de asemenea pentru validarea datelor odată ce sateliţii se află pe orbită.

Recenta campanie Airborne Romanian Measurements of Aerosols and Trace Gases (Aromat), a reunit la Bucureşti oameni de ştiintă de la opt institute Europene în scopul de a testa noile sisteme aeriene de validare a masurătorilor satelitare a calităţii aerului.

Coordonată de Belgian Institute for Space Aeronomy, BIRA, din partea ESA, campania a testat senzori precum AirMap dezvoltat de Universitatea din Bremen, sonda de dioxid de azot a Royal Netherlands Meteorological Institute sau small whiskbroom imager al BIRA.

România este un Stat Membru ESA relativ nou şi aceasta este prima campanie de Observare a Pământului ce urmează a se desfăşura în ţară. Actorii principali în această campanie sunt Universitatea din Galaţi, Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială şi Institutlul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectrică.

În plus, exercițiul a servit pentru a pregăti viitoarele campanii de validare intercomparare care pot fi, de asemenea, efectuate în România.

Două zone au fost alese: Bucureşti, un mediu urban mare, cu o mulțime de emisii din trafic - imaginea de mai sus arată în mod clar un nor mare de dioxid de azot emis de oraș, și Valea Jiului, unde marile centralele electrice Turceni și Rovinari generează poluare localizată .

Un avion de cercetare Cessna-207, care a efectuat 50 de ore de zbor, baloane meteorologice și două tipuri de avioane fără pilot au transportat o serie de senzori pentru a măsura distribuția de dioxid de azot, dioxid de sulf și aerosoli. Măsurătorile au fost de asemenea luate de instrumente de la sol pentru comparare.

Multitudinea de măsurări, care sunt acum în curs de analizare, vor forma o bază de date importantă pentru a ajuta la evaluarea calității datelor de la Sentinel-5P.

După cum sugerează și numele, Sentinel-5 Precursor este precursorul instrumentului Sentinel-5 ce se va afla pe sateliți MetOp Second Generation așteptat să fie operațional în 2021.

Din moment ce poluarea aerului este o preocupare imediată, Sentinel-5P este esențială pentru monitorizarea și prognozarea calității aerului la nivel global, precum și pentru înarmarea factorilor de decizie cu informații importante pentru a sprijini elaborarea politicilor până când Sentinel-5 va deveni operaţional.

 
Președintele Agenției Spațiale Franceze, Jean-Yves Le Gall se întâlnește cu Președintele Agenției Spațiale Române, Marius-Ioan Piso la București
PDF Imprimare
Duminică, 26 Octombrie 2014   

Pe 24 octombrie, Președintele Agenției Spațiale Franceze (CNES), Jean-Yves Le Gall a participat la o întâlnire cu Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) Marius-Ioan Miso, organizată la București.

Cu ocazia acestei întâlniri, cei doi șefi de Agenții Spațiale au discutat despre următorul Consiliu Ministerial ESA, care va avea loc pe 2 decembrie la Luxembourg, precum și despre programul de lansatoare al Europei, viitorul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și relațiile dintre ESA și Uniunea Europeană.

În calitate de coordonator al activităților spațiale din România, ROSA urmărește să dezvolte capacitățile industriale din țară cu relevanță în domeniul spațial științific și tehnologic, precum și să intensifice participarea României la programele ESA și ale Uniunii Europene, încurajând totodată cooperarea internațională.

După întâlnire, Jean-Yves Le Gall a declarat: "Am avut o întâlnire constructivă împreună cu Marius-Ioan Piso. Discuțiile purtate astăzi ne vor ajuta să ne pregătim în cel mai solid mod posibil pentru următoarele întâlniri planificate în viitorul apropiat care se vor dovedi decisive pentru viitorul explorării spațiale de către Europa".

Credit imagine: ROSA

 

 
ROSA organizează workshopul “Produse şi Servicii Legate de Aplicaţiile Spaţiale”, 28 octombrie 2014, București
PDF Imprimare
Marţi, 21 Octombrie 2014   

Agenția Spațială Română (ROSA), împreună cu Directoratul de Telecomunicații și Aplicații Integrate al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), organizează worskshop-ul “Produse şi servicii legate de aplicaţiile spaţiale”, care va avea loc în București, la sediul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, în data de 28 Octombrie 2014.

Gazdele acestui workshop, ESA și ROSA, își propun să aducă autorități și potenţiali utilizatori de aplicații integrate folosind tehnologia spațială (dar nu numai) față în față cu furnizori de soluții tehnologice destinate acestui scop. Dr. Marius-Ioan Piso, Președinte ROSA, și Prof. Amnon Ginati, Directorul Departamentului de Aplicații Integrate la ESA, au plăcerea să vă invite să participați la acest eveniment.

Înscrierile se pot face aici, până la data de 24 Octombrie 2014.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

 
Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, sărbătorită în România
PDF Imprimare
Marţi, 21 Octombrie 2014   

Aflată în cel de-al 15-lea an în care este sărbătorită la nivel mondial, Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic a fost coordonată la noi în ţară, ca de fiecare dată începând cu 1999, de către Agenţia Spaţială Română, în perioada 4-10 octombrie 2014.

În această săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate peste 50 de activităţi dedicate spaţiului și mai ales sistemelor de navigaţie prin satelit, cum ar fi GPS şi Galileo.

Evenimentul a fost marcat prin activităţi organizate în 20 de judeţe din ţară, dar, ca de obicei, manifestaţiile nu au fost limitate la municipiile reşedinţă de judeţ, ci au avut loc inclusiv în mediul rural.

De exemplu, la Tritenii de Jos, judeţul Cluj, Şcoala Gimnazială “Pavel Dan” a sărbătorit acest eveniment sub coordonarea doamnei Lavinia Cristurean subegida “Găseşte-ţi calea”, organizând o sesiune de comunicări cu tema “sisteme de navigație prin satelit”, un concurs de desene – “spaţiul cosmic prin ochii copiilor”, construirea de machete de sateliţi artificiali ai Terrei, precum şi explorarea planetei noastre prin intermediul Google Earth.

În comuna Borca, judeţul Neamţ, 30 de copii au pornit pe 5 octombrie într-o “călătorie în spaţial cosmic”, realizând, sub coordonarea doamnei Gladiola Bondar, o serie de desene şi colaje despre spaţial cosmic şi vizionând materiale video din acest domeniu.

La Bârlad, Asociaţia Astronomică „Sirius”, alături de câteva unităţi de învăţământ, a desfăşurat o serie de activităţi. “Avantajele sistemului GPS de monitorizare şi dispozitivelor de urmărire prin GPS” a avut loc la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” pe data de 4 Octombrie sub coordonarea domnului profesor Ioan Adam, în ziua următoare fiind lansat numărul 31 al revistei „Paşi spre infinit”.

La Focşani, Colegiul Tehnic Auto "Traian Vuia" a participat la acest eveniment, pentru al doilea an consecutiv, cu activităţi precum "Scurta istorie a astronomiei", "Cele 7 minuni ale Sistemului Solar", "Saturn - stăpânul inelelor", "Privind spre infinit" şi "Să desenăm cu praf de stele" în coordonarea profesorilor Codruţa Preda, Cătălin Preda şi Mocanu Epaminonda.

Mai multe detalii despre Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic sunt disponibile aici.

 
Mai multe articole..
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 17
itt
© 2009 - ROSA - Romanian Space Agency. All rights reserved.