Highlights

Advanced Data Processing

Advanced data processing for data mining, data fusion, automated algorithms, KM technology, SAR hardware Citeste tot...

GOLIAT- Nanosatellite for science and operational purposes

GOLIAT - Nanosatellite mission and developments in formation flying, including networked environment Objectives Develop a nanosatellite complete mission Flight model Ground station and control center Science payloads: Micrometeorite detection Integral radiation dose measurement Optical Citeste tot...

Disaster monitoring

Unul din domeniile principale de interes pentru Agentia Spatiala Romana il reprezinta Monitorizarea Dezastrelor.Oficiu ONU pentru Probleme Spatiale (UN-OOSA) si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul de cooperare pentru infiintarea Citeste tot...

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence Citeste tot...

Knowledge management system for space-related activities

Knowledge management system for space-related activities Citeste tot...

http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/612205poza4444.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/555512goliat.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/201732spim.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/413659pic2.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970056marks1.gif
Președintele ROSA, invitat la “Space Day” în cadrul Mitingului Aviatic de la Farnborough, 14-20 iulie 2014
PDF Imprimare
Vineri, 11 Iulie 2014   

Pe 15 iulie 2014, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, este invitat la conferința „Space Day” organizată în cadrul Farnborough International  Airshow (FIA) — Mitingul Aviatic Internaţional de la Farnborough, cea mai prestigioasa manifestare din acest domeniu. Recunoscut drept platforma de prezentare a noutăţilor în aceastǎ arie, Farnborough Internaţional Airshow oferă oportunităţi de primǎ clasă pentru industria aerospaţială la nivel mondial, expoziţia și showul aerian fiind recunoscute drept cele mai mari din lume. Evenimentul are loc în perioada 14-20 iulie 2014.

Conferința „Space Day” este una dintre cele mai populare activităţi din program, la care vor  participa reprezentanți din guvern şi industrie şi şefi de agenţii spaţiale.

Alături de ziua dedicată spațiului, în perioada 14-17 iulie au loc seminarii pe teme spațiale al căror scop este de a prezenta beneficiile aplicațiilor spațiale și satelitare pentru sectorul aviatic, securitate și apărare, atât din zona civilă, cât și militară.

Farnborough Airshow este organizat din doi în doi ani de Farnborough Internaţional Ltd. cu sprijinul Asociaţiei Companiilor Aerospaţiale Britanice (Society of British Aerospace Companies — SBAC), la aerodromul din Farnborough, pe o suprafaţă de 8500 m.p. interior şi exterior, structuraţi în patru hale de prezentare şi un pavilion internaţional dedicat camerelor de comerţ şi asociaţiilor diverse.

Importanta manifestaţiei din acest an a fost anticipată încă din luna mai, când organizatorul a anunţat un număr record de cereri de expunere în cadrul târgului, atât pentru parcul static de aeronave, cât şi pentru zbor, la acel moment fiind deja confirmate peste 70 de avioane la prima categorie, respectiv 23 la cea de-a doua.

Pentru mai multe detalii despre seminariile spațiale vizitați această pagină.

Credit imagine: http://www.farnborough.com/

 

 

 
Președintele Agenției Spațiale Române participă la Ziua României în cadrul Solar Decathlon Europe, Versailles
PDF Imprimare
Miercuri, 09 Iulie 2014   

Pe 9 iulie 2014 Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președinte al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), va susţine o prezentare în cadrul evenimentului “Ziua României”, organizat la cea de-a doua ediție a Solar Decathlon Europe — SDE. Desfășurată în perioada 28 iunie – 14 iulie 2014 la Versailles, SDE este o competiţie universitară internaţionalǎ de arhitectură şi tehnologii aplicate care încurajează universităţile să conceapă şi să construiască locuinţele solare ale viitorului, capabile să îşi acopere consumul energetic în mod independent. Fiecărui stat participant i se acordă o zi în care își poate prezenta proiectul.

Ziua României, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale din România, echipa proiectului EFdeN şi Institutul Cultural Român, va include inaugurarea oficială a habitatului solar românesc, o expoziţie care prezintă cele mai importante rezultate ale cercetării ştiinţifice din România, precum şi vizionarea scurt-metrajelor din cadrul festivalului Romanian Short Waves Cannes 2014.

Proiectul României, EfdeN, este singurul din Europa Centrală şi de Est selectat pentru a participa la competiţia de la Versailles şi a fost construit de o echipă formată în urma colaborării dintre Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă din Bucureşti, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. Proiectul propune o casă solară eficientă din punct de vedere energetic, sustenabilă și inteligentă. Conceptul propus de echipa EfdeN este dedicat mediului urban şi este considerat o inovaţie în domeniul eficienței energetice datorită integrării în prototip a unei sere productive de tip ”urban farming”. Mai multe despre proiectul echipei EfdeN aici: http://efden.org/

La ediția din acest an, pe lângă România, alte 15 ţări sunt prezente la competiție: Franţa, Germania, Italia, Spania, Elveţia, Olanda, Danemarca, Statele Unite, Mexic, Costa-Rica, Chile, India, Thailanda, Taiwan şi Japonia. Astfel, timp de peste o lună, 800 de participanţi, 200 de profesori şi 41 de instituţii de învăţământ care formează cele 20 de echipe înscrise în concurs, îşi vor prezenta prototipurile ridicate la dimensiuni reale.

La ediţia precedentă a SDE care a avut loc la Madrid, România, reprezentată de prototipul PRISPĂ, a ocupat locul 9 în clasament, obţinând locul 2 la concursul de Eficienţă Energetică, locul 4 la Balanţă Energetică şi locul 2 la Alegerea Publicului.

Credit imagine: EfdeN

 
Dezvoltarea parteneriatului dintre România şi Franţa în domeniul cercetării, pe agenda ROSA
PDF Imprimare
Miercuri, 09 Iulie 2014   

În perioada 8 – 10 iulie 2014, preşedintele Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, face parte din delegaţia României care efectuează o vizită în Franţa, alături de oficiali din Ministerul Învăţământului Superior, Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice, reprezentanţi ai institutelor de cercetare și a companiilor românești, precum şi ai Ambasadei României în Franța. Obiectivul general al vizitei îl reprezintă intensificarea colaborării dintre țara noastră şi Franţa, precum şi dezvoltarea parteneriatelor în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologice.

Agenda delegaţiei române include vizite la sediul companiilor Thalès Alenia Space, Amplitude Systèmes, singura care oferă toate tehnologiile laser ultrarapide disponibile în prezent, precum şi la Institutul de Optică (Institut d'Optique) d’Aquitaine.

De asemenea, delegaţia va lua parte la expoziţia organizată în data de 9 iulie cu ocazia participării României la cea de-a doua ediţie a Solar Decathlon Europe — SDE, competiţie universitară internaţională de arhitectură şi tehnologii aplicate, unde fiecare stat participant va putea să îşi prezinte proiectul în cadrul unei zile special dedicate. În cadrul evenimentului, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso va susţine o prezentare despre participarea României la misiunile Agenției Spațiale Europene (ESA) precum Planck, CLUSTER II, VENUS EXPRESS, GAIA, SOHO, CoRoT, dar și la programele opționale ESA în calitate de Stat Membru.

Alături de participarea României la misiunile ESA, pe agenda de discuţii a vizitei se aflǎ și cele mai importante proiecte româneşti de cercetare ştiinţifică, dezvoltare şi inovaţie, cum ar fi laserul de mare putere ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) sau Centrul Internaţional de Studii Avansate Dunare-Delta Dunǎrii-Marea Neagră (DANUBIUS – RI).

 
120 de ani de la naşterea părintelui astronauticii, Hermann Oberth
PDF Imprimare
Marţi, 24 Iunie 2014   

Pe 25 iunie 2014 se împlinesc 120 de ani de la naşterea la Sibiu a lui Hermann Oberth, părintele navigaţiei spaţiale şi precursor al noii ere tehnice.

Pasionat încă din copilărie de cărţile lui Jules Verne, mai ales de „De la Pământ la Lună” și „Călătorie în jurul Lunii”, viitorul savant realizează primul proiect al unei rachete încă de la vârsta de 15 ani, pentru ca mai tarziu să facă o serie de calcule pentru o rachetă cu ardere în etape a combustibilului.

Mai târziu, se pare că lucrările sale aveau să fie atât de revoluţionare, încât erau privite cu mare reţinere atât de savanţi, cât şi de editori. Lucrarea sa, "Rachetă spre spaţiile interplanetare", a fost refuzată la publicare în Germania, conţinând printre altele "prea multă matematică pentru o carte de fizică şi prea multă fizică pentru o carte de matematică". A fost însă acceptată de profesorul Augustin Maior în 1922 la Universitatea din Cluj, în România, ca dizertaţie pentru acordarea lui Hermann Oberth a titlului de profesor de matematică şi fizică.

Câţiva ani mai târziu, în 1929 apărea opera principală a lui Hermann Oberth, intitulată “Moduri de a călători în spațiu”, numită şi “Biblia astronauticii ştiinţifice”, lucrare distinsă apoi cu Premiul internaţional pentru ştiinţa zborurilor interplanetare.

Ȋn perioada în care a activat ca profesor la liceul Stephan Ludwig Roth din Mediaş, Oberth a creat acolo cea mai mare parte a operei sale ştiinţifice privind construcţia şi zborul rachetei în spaţiul cosmic. Regele Carol al II-lea i-a oferit aprobarea de a face experimente la Şcoala de Aviaţie din oraş, iar în perioada 1932-1935 Oberth va construi numeroase modele de rachete experimentale, câteva fiind chiar şi lansate.

Începând cu anul 1950 Hermann Oberth îşi va desfăşura activitatea la Spezia, în Italia, unde construieşte o rachetă pe bază de azotat de amoniu, iar în 1955 pleacă în America, unde lucrează sub direcţia lui Wernher von Braun la programul spaţial american. Se reîntoarce în Germania, apoi temporar va fi consultant în America, iar în 1962 se retrage definitiv la casa sa din Feucht.

Până la sfârşitul vieţii va primi numeroase onoruri şi recunoaşteri ale muncii sale, drept pentru care s-au instituit societăţi sau premii de astronautică care i-au purtat numele, a fost decorat şi primit în rândurile a numeroase instituţii de prestigiu. În prezent, îi sunt atribuite lui Hermann Oberth peste 90 de soluţii care au fost utilizate mai târziu la construcţia mondială a rachetelor, iar mai bine de 300 de formule, relaţii fizico-matematice şi idei conceptuale ale sale au fost transpuse ulterior în practică.

Din păcate, însă, savantul este cunoscut mai mult pe plan internaţional şi prea puţin în România, în special în lumea restrânsă a astronauticii. În Muzeul Tehnicii din Viena, de exemplu, prezentarea lui Oberth se afla la loc de cinste – conform fotografiilor ataşate, dar nu spune însă nimic despre România, despre originea lui, despre locul în care şi-a creat opera ştiinţifică sau unde i s-a acordat licenţa de profesor cu lucrarea mai sus pomenită, publicată ulterior în Germania sub formă de carte.

Sursă: http://enciclopediaromaniei.ro/

 

 

 

 
Mai multe articole..
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 14
itt
© 2009 - ROSA - Romanian Space Agency. All rights reserved.