Highlights

Advanced Data Processing

Advanced data processing for data mining, data fusion, automated algorithms, KM technology, SAR hardware Citeste tot...

GOLIAT- Nanosatellite for science and operational purposes

GOLIAT - Nanosatellite mission and developments in formation flying, including networked environment Objectives Develop a nanosatellite complete mission Flight model Ground station and control center Science payloads: Micrometeorite detection Integral radiation dose measurement Optical Citeste tot...

Disaster monitoring

Unul din domeniile principale de interes pentru Agentia Spatiala Romana il reprezinta Monitorizarea Dezastrelor.Oficiu ONU pentru Probleme Spatiale (UN-OOSA) si Agentia Spatiala Romana au semnat acordul de cooperare pentru infiintarea Citeste tot...

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence

GEOINT - Centre for Geospatial Intelligence Citeste tot...

Knowledge management system for space-related activities

Knowledge management system for space-related activities Citeste tot...

http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/612205poza4444.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/555512goliat.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/201732spim.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/413659pic2.jpg http://www.rosa.ro/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970056marks1.gif
Lansarea sateliților Galileo cu racheta Soyuz: anomalii de orbită
PDF Imprimare
Luni, 25 August 2014   

Actualizare 28.08.2014: Operaţiunile continuă fără probleme pentru sateliţii Galileo 5 şi 6. Ambii sateliţi au acum panourile solare extinse şi funcționabile. Sateliţii se află sub control, în ciuda faptului că au fost lansaţi pe o orbită mai joasă şi eliptică în loc de orbita circulară planificată pentru lansarea din data de 22 august.

Echipele europene de la sol aflate la centrul de control ESOC al Agenţiei Spaţiale Europene din Darmstadt, Germania, în cooperare cu producătorul de sateliţi OHB, confirmă că ambii sateliţi sunt în siguranţă, îndreptaţi corect către Soare, alimentaţi în mod corespunzător şi aflaţi în totalitate sub controlul echipei integrate ESA-CNES. Echipa este gata să treacă la următoarea etapă a lansării şi la activităţile din faza de operaţiuni timpurii.

În paralel, echipele ESA cercetează posibilităţile de exploatare a sateliţilor la nivel maxim, în ciuda oribitelor lor non-nominale şi a capacităţilor limitate de propulsie. Scenarii diferite vor fi apoi evaluate înainte de a fi luate decizii privind o misiune de recuperare.

 

În urma anunțului făcut de Arianespace despre anomalia orbitei pe care au fost plasați cei doi sateliți Galileo, mai multe echipe formate din reprezentanți ai industriei și ai agențiilor spațiale implicate în primele faze de operare a sateliților investighează impactul posibil asupra misiunii.

Ambii sateliți sunt controlați și operați în condiții de siguranță de la ESOC, Centrul de Operațiuni ESA din Darmstadt, Germania.

Mai multe informații cu privire la situația sateliților vor fi făcute publice după o analiză preliminară a situației.

Credit imagine: ESA-P. Carril

 

 
Cea de-a treia ediție a Conferinţei dedicate Sistemelor Spaţiale ca Infrastructuri Critice, 21-22 august 2014, Mamaia
PDF Imprimare
Marţi, 19 August 2014   

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) organizează alături de Academia Internaţională de Astronautică (IAA) cea de-a treia Conferinţă dedicată Sistemelor Spaţiale ca Infrastructuri Critice, în perioada 21-22 august 2014, la Hotelul Golden Tulip din Mamaia, România. Conferința își propune să exploreze măsura în care depindem de funcționarea sateliţilor pentru susținerea infrastructurii critice de pe Pǎmânt, să evaleze vulnerabilitățile sistemelor spațiale în faţa amenințărilor fizice și teroriste și să ofere recomandări agențiilor spațiale și factorilor de decizie politici cu privire la utilizarea și nevoiile viitoare ale sistemelor spațiale critice.

Sistemele spațiale au devenit elemente-cheie pentru o mare varietate de aplicații comerciale, științifice și militare, fiind astăzi indispensabile modului de funcționare a societăților moderne, economiei, stilului de viață și proceselor de guvernământ. Prin urmare, dependența tot mai mare de aceste sisteme spațiale le plasează ferm în domeniul infrastructurii critice, a căror perturbare sau distrugere ar genera pagube de lungă durată.

Conferința se va desfăşura în limba engleză şi va ţine cont de toate aceste aspecte, urmând sǎ faciliteze dezbateri cu privire la:

 

 • dependența față de sistemele spațiale a diferitelor sectoare: apă, alimente, agricultură, transport, financiar, sănătate, energie, industria nucleară, industria chimică
 • dependența infrastructurilor critice spaţiale de amenințările externe: meteorologie spațială, atmosfera, deșeuri cosmice naturale, deșeuri spațiale artificiale, deșeuri terestre naturale
 • dependența infrastructurilor critice spaţiale de amenințările interne: interferenţe electronice, atac laser de distrugere a senzorilor satelitari, pulsul electromagnetic al unei explozii nucleare, atacuri cibernetice
 • studii de caz privind serviciile de telecomunicații, sisteme de poziționare globală și de observare a Pământului

 

Comitetul ştiinţific al conferinţei a fost format din:

 

 • Preşedinte: Dr. Marius-Ioan Piso (ROSA)
 • Vice-preşedinte: Dr. Sergio Camacho (SG CRECTEALC, Mexico)
 • Raportor: Dr. Peter Hulsroj (Director ESPI)

 

Membri:

 

 • Dr. Jean-Michel Contant (SG IAA)
 • Dr. Sorin Encutescu (Consultant Senior al Prim-Ministrului din România pe probleme de Securitate Naţională)
 • Dr. Iulian Fota (Consilier de securitate al Președinției Române)
 • Prof. Dr. Adrian Gheorghe (Old Dominion University, Virginia, USA)
 • Dr. Peter Jankowitsch (Chairman, Trustees Section 4, IAA)
 • Dr. Jan Kolar (Agenţia Spaţialǎ Cehǎ)
 • Dr. Detlef Koschny (SSA Office, ESA)
 • Dr. Liviu Muresan (Preşedinte Executiv EURISC)
 • Prof. Piotr Wolanski (Polonia)
 • Dr. Dumitru-Dorin Prunariu (cosmonaut, ROSA)
 • Dr. Luca del Monte (ESA)
 • Prof. Setsuko Aoki (IISL)

 

 
Rosetta a ajuns la destinaţie
PDF Imprimare
Miercuri, 06 August 2014   

După o călătorie ce a durat un deceniu, Rosetta a devenit astăzi prima navă spaţială ce s-a întâlnit cu o cometă, deschizând astfel un nou capitol în explorarea Sistemului Solar.

Cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko şi Rosetta se află acum la 405 milioane km de Pământ, aproximativ la jumătatea distanţei dintre orbitele lui Jupiter şi Marte, şi se deplasează spre interiorul Sistemului Solar cu o viteză de aproximativ 55 000 km pe oră.

Cometa se află pe o orbită eliptică de 6.5 ani ce o poartă dincolo de Jupiter, în punctul cel mai îndepărtat, şi între orbita lui Marte şi cea a Pământului, în punctul cel mai apropiat de Soare. Rosetta va acompania cometa mai bine de un an în călătoria ei în jurul Soarelui şi apoi spre Jupiter.

Cometele sunt considerate a fi elemente primitive ale Sistemului Solar şi este posibil să fi contribuit la ‘însămânţarea’ Pământului cu apă, poate chiar şi cu ingredientele necesare vieţii. Dar au rămas multe întrebari fundamentale despre aceste obiecte enigmatice, printr-un studiu amănunţit in-situ al cometei, Rosetta va încerca să dezlege misterele aflate în interior.

Călătoria catre comenetă nu a fost una simplă. De la lansarea sa în 2004, Rosetta a trebuit să efectueze trei zboruri în jurul Pământului şi un zbor în jurul lui Marte pentru a fi catapultată pe o traiectorie de interceptare a cometei. Traseul complex a permis navei Rosetta sa trecă pe lângă asteroizii Šteins şi Lutetia, obţinînd astfel imagini şi date ştiinţifice fără precedent ale acestor două obiecte cosmice.

“După zece ani, cinci luni şi patru zile de călătorie către destinaţia noastră, reprezentănd cinci orbite în jurul Soarelui şi aproximativ 6.4 miliarde de km parcurşi, suntem încântaţi să anunţăm în cele din urmă că ‘am ajuns’, a declarat Jean-Jacques Dordain, Director General ESA.

"Rosetta este acum prima navă spaţială din istorie ce s-a întalnit cu o cometă, un evenimnet major în explorarea originilor noastre. Descoperirile pot începe.”

Astăzi s-a încheiat ultima dintr-o serie de zece manevre de întâlnire începute în luna mai ce au avut ca scop ajustarea vitezei şi traiectoriei navei Rosetta pentru a se sincroniza cu cele ale cometei. Dacă oricare dintre aceste manevre ar fi eşuat, misiunea ar fi fost pierdută, iar nava ar fi zburat pur şi simplu pe lângă cometă.

“Realizarea de astăzi este rezultatul unui efort internaţional de proporţii ce se întinde pe mai multe decenii”, a spus Alvaro Giménez, ESA Director of Science and Robotic Exploration.

“Am parcurs un drum extraordinar de lung de la conceptul de misiune discutat prima oară la sfârşitul anilor 70 şi aprobat în 1993, îar acum suntem gata să deschidem o comoară de descoperiri ştiinţifice ce va rescrie manualele despre comete pentru multe decenii de acum în colo.”

Cometa a început să îşi dezvăluie personalitatea pe tot parcursul apropierii navei Rosetta. Imagini preluate de camera OSIRIS între sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii iunie au arătat variaţii în activitatea cometei. ‘Coma’ cometei - un înveliş extins de gaz şi praf - a devenit rapid mai luminos şi apoi a scăzut în intensitate de-a lungul celor şase săptămâni.

În aceeaşi perioadă, primele măsurători ale instrumentului MIRO (Microwave Instrument for the Rosetta Orbiter) au arătat că, cometa emitea în spaţiu vapori de apă cu aproximativ 300 ml pe secundă.

Instrumentul VIRTIS ( Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer) a măsurat temperatura medie a cometei a fi de aproximativ –70ºC, indicând faptul că suprafaţa cometei este predominant întunecată şi acoperită de praf, mai de grabă decat curată şi acoperită cu gheaţă.

Apoi, imagini extraordinare luate de la o distanţă de 12 000 km au început să dezvăluie că nucleul cometei cuprinde două segmente distincte unite printr-un ‘gât’, dându-i un aspect ca de raţă. Imagini ulterioare au arătat din ce în ce mai multe detalii - cea mai recentă imagine de înaltă rezoluţie a fost descărcată astăzi şi va fi disponibilă în această după-amiază.

“Primele imagini clare ale cometei ne-au dat mult de gândit”, a declarat Matt Taylor, om de ştiinţă ESA Rosetta.

“Este această structură cu doi lobi construită din două comete separate ce s-au unit în istoria Sistemului Solar, sau este o cometă care a fost erodată dramatic şi asimetric de-a lungul timpului? Rosetta, prin design, este cel mai bun mod de a studia unul dintre aceste obiecte unice.”

Astăzi, Rosetta este la doar 100 km de suprafaţa cometei, dar se va apropia şi mai mult. În următoarele şase săptămâni, ea va descrie două traiectorii triunghiulare în faţa cometei, prima la o distanţă de 100 km şi apoi la 50 km.

În acest timp, suita de instrumente de la bord va desfăşura un studiu ştiinţific detaliat al cometei, examinând supraţata pentru a stabili o zonă ţintă pentru sonda Philae.

În cele din urmă, Rosetta va încerca o orbita aproape circulară la 30 km şi, în funcţie de activitatea cometei, ar putea să se apropie şi mai mult.

Un număr de cinci locaţii posibile pentru asolizare vor fi identificate până la sfârşitul lunii august, înainte ca locaţia principală să fie selectată la mijlocul lunii septembrie. Cronologia finală pentru secvenţa de evenimente necesară pentru lansarea sondei Philae - momentan estimată pentru data de 11 noiembrie - va fi confirmată la mijlocul lunii octombrie.

 

Galerie foto:

 

 
Training pentru profesori la Mărișel, 4-7 septembrie
PDF Imprimare
Joi, 31 Iulie 2014   

ESERO România organizează în perioada 4-7 septembrie 2014 un curs de iniţiere în activităţi şi tehnologii spaţiale. Cursul se va desfăşura la Mărişel, judeţul Cluj, în locaţia Şcolii de Vară “Generaţia Următoare”.

Conţinut: Cursul are ca scop folosirea spaţiului cosmic ca un context atractiv pentru predarea materiilor STEM (Ştiinţa, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Vor fi abordate subiecte precum prezentarea ESERO România, a resurselor educative ale Agenţiei Spaţiale Europene, noţiuni de baza de astronomie, sateliţii artificiali ai Pământului, noţiuni de bază ale telecomunicaţiilor spaţiale, CanSat, precum şi activităţi practice (recepţia undelor electromagnetice de joasă frecvenţă; realizarea analizei spectrale a semnalelor recepţionate şi interpretarea spectrelor obţinute; transmiterea semnalului vocal prin intermediul unor corzi elastice; construcţia unui ceas solar; determinarea direcţiei meridianului locului şi momentului în care Soarele traversează acest meridian; scanarea cerului cu un radiotelescop de uz didactic și realizarea unei hărţi radio elementare a cerului vizibil; transmiterea de imagini şi sunet pe cale radio, la mare distanţă, utilizând antene de recepţie de mare directivitate; utilizarea receptoarelor GPS pentru determinarea orei exacte şi a coordonatelor geografice; transformări de coordonate geografice exprimate în format zecimal în coordonate exprimate în format sexazecimal şi invers; realizarea unei hărţi elementare cu ajutorul receptorului GPS; vizită la Centrul de cercetrare ştiinţifică şi tehnologică al firmei BITNET CCSS; recepţia unor imagini ale Pământului transmise în timp real, linie cu linie, de sateliţii meteorologici ai NOAA; observaţii astronomice în funcţie de condiţiile meteo).

Locaţie: Pensiunea “Popasul Iancului” Mărişel / Observatorul Astronomic Mărişel,  jud. Cluj

Număr participanţi: 20

Sprijin material: Se asigura gratuit şcolarizare, cazare în cameră dublă şi masă pentru trei zile – 4-7 Septembrie 2014 şi, posibil, transport dus-întors Cluj-Marisel cu autocar organizat. Transportul din localitatea de domiciliu până la Cluj şi înapoi este în sarcina participantului.

Eligibilitate: Cursul se adresează profesorilor de matematică sau fizică din învăţământul gimnazial sau liceal din România.

Criterii de selecţie: Candidaţii vor trebui să demonstreze competență precum şi interesul de a disemina cunoştinţele şi experienţa dobândită în cadrul cursului către alţi profesori de liceu sau gimnaziu şi către un număr cât mai mare de elevi, în cadrul unor ” cercuri pedagogice” (ale profesorilor), grupuri de excelență (ale elevilor) sau alte organisme similare, pentru a atrage cât mai mulţi elevi către ştiinţe şi tehnologii spaţiale. Selecţia participanţilor va ţine cont şi de o cât mai echitabilă distribuţie geografică.

Pentru a candida: Profesorii care doresc să candideze vor trimite, până la data de 15 August 2014, un e-mail la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza cu următoarele informaţii:

Nume, prenume, data naşterii, date de contact

Materia predată şi unitatea de învăţământ

În maximum 300 de cuvinte, motivaţia participării, incluzând experienţă anterioară şi modul în care candidatul se angajează să transmită mai departe, altor profesori şi elevilor săi, cunoştinţele dobândite în acest curs.

Candidaţii vor fi informaţi în legătură cu selecţia la data de 20 August 2014.

 

 
Mai multe articole..
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Pagina 1 din 15
itt
© 2009 - ROSA - Romanian Space Agency. All rights reserved.