Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Domnul Marius–Ioan Piso este Președintele și Directorul Executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA). Este o personalitate de renume în domeniul științelor spațiale în România. Încă de la începuturile carierei sale în domeniul științei și tehnicii, a contribuit la înființarea și conducerea Agenției Spațiale Române, la fondarea Institutului de Științe Spațiale și la dezvoltarea programelor naționale de cercetare–dezvoltare în domeniul spațial, aerospațial și al securității. Promovează în mod activ cooperarea internațională în domeniul științelor și tehnologiilor spațiale la nivelul Uniunii Europene, al Națiunilor Unite și al altor organizații internaționale. A contribuit la dezvoltarea unei comunități naționale dedicate cercetării, industriei și politicilor spațiale și a condus cu succes aderarea României ca Stat Membru al Agenției Spațiale Europene.

Descărcați CV complet (format PDF)

Educație

Născut în data de 7 ianuarie 1954, Marius-Ioan Piso a absolvit în 1982 Facultatea de Fizică de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cu o lucrare de diplomă în domeniul teoriei relativității generale. Din același an, a început să lucreze ca cercetător la Institutul de Cercetări Electrotehnice din Bucureşti (ICPE), unde s-a preocupat de dezvoltarea de senzori inerţiali și măsurătorilor în câmpuri slabe. În 1988 a devenit șeful laboratorului, iar în 1990 s-a alăturat Centrului de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti, unde a înfiinţat mai târziu Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

În 1994 a obținut doctoratul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu o teză privind structurile spațiu-timp, în 1999 devenind cercetător științific grad I al Institutului de Fizică Atomică din București. În 1999 a absolvit studii postuniversitare la Colegiul Național de Apărare din București. În ultima decadă, a susținut cursuri de tehnologie spațială la Universitatea Politehnica din București.

Domeniile de competență ale domnului Marius–Ioan Piso în știință și inginerie includ relativitatea generală, senzori inerțiali și fluide nano-magnetice. A condus peste 40 de proiecte de cercetare naționale și internaționale în domeniul științei, micro-sateliților și managementului cunoașterii. Este autor pentru 24 de brevete în domeniul senzorilor inerțiali și de gravitație, al comunicațiilor optice și al tehnologiilor nano-magnetice. A publicat în jurnale precum IEEE și Advances in Space Research.

Contribuții la Nivel Național

A susținut demararea cooperării între România și Agenția Spațială Europeană și înființarea Agenției Spațiale Române (ROSA). În 1993 a devenit secretarul executiv al ROSA și coordonator al programelor de cercetare. La înființarea ROSA ca organizație independentă în 1995 a devenit primul său coordonator. În 1998 a fost numit director executiv și vice-președinte al Consiliului Administrativ. A devenit președintele și directorul executiv al ROSA în 2003.

Domnul Marius–Ioan Piso a fost cel care a pus bazele programului național CDI în domeniul spațial și a devenit o autoritate în sistemul național de cercetare și dezvoltare. Încă de la începuturile carierei sale de manager, a promovat și aplicat conceptul de cercetare avansată durabilă. Din 2003 a fost membru și vice-președinte al Consiliului Științific pentru Spațiu, Aeronautică și Apărare. A fost numit director al primului program de granturi multi-anual, AEROSPAȚIAL, în perioada 2001 – 2005. În 2004 a fost președintele Grupului Interministerial pentru Cercetarea în Domeniul Securităţii. În perioada 2006 – 2009 a fost membrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. În perioada 2011-2019 a fost director al programului STAR — Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată.

Contribuții la Nivel Internațional

Domnul Marius–Ioan Piso a condus procesul întins pe două decenii de aderare a României la Agenția Spațială Europeană (ESA). După semnarea celui de-al doilea acord de cooperare în 1998, a contribuit la dezvoltarea programului dedicat Statelor Europene Cooperante, cărora li s-a alăturat și România în anul 2006. Cu începere din 2009, a condus negocierile oficiale cu ESA, iar în 2011 România a devenit cea de-a doua țară din spațiul ex-sovietic membră a ESA. În prezent, domnul Piso este președintele delegației române în Consiliul ESA.

La nivelul Uniunii Europene, domnul Piso este membru și delegat în mai multe comitete și consilii din domeniul cercetării spațiale, aeronauticii și securității. A participat la schițarea primei Politici Spațiale Europene în 2003. A fost membru în Forumul European de Cercetare și Inovare în domeniul Securității și în comitetele Programelor Cadru UE FP6 și FP7. În timpul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, domnul Piso a coordonat agenda spațială.

Domnul Marius–Ioan Piso a condus participarea României la Grupul Consultativ pe Tehnologii Spațiale din cadrul NATO și a coordonat organizarea primei întâlniri NATO a specialiștilor în domeniul spațiului, la București, în 2006. Din 2004 este delegatul României în Comitetul NATO „Știință pentru pace și securitate”.

Dl. Marius-Ioan Piso este în prezent Președinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (UN-COPUOS), pentru perioada 2020-2021. Din 1994, domnul Piso este reprezentantul și șeful delegației române în cadrul UN–COPUS. Din acest rol a contribuit la organizarea în România a conferinței la nivel înalt UNISPACE III Regional Conference for Eastern Europe (1999) și la stabilirea, în București, a unui Birou regional al sistemului de management al dezastrelor UN-SPIDER (2008), la președinția română a Comitetului, respectiv Subcomitetului Științific și Tehnic. De asemenea, a avut un rol important în activitatea diverselor grupuri de acțiune cum ar fi Managementul Dezastrelor (SPIDER), Obiecte din Apropierea Pământului (Near Earth Objects — NEO), Grupul de Planificare a Misiunilor Spațiale (Space Missions Planning Action Group — SMPAG) sau Grupul de Acțiune pentru Explorarea Spațiului și Inovare.

Domnul Piso a fost ales ca membru al Academiei Internaționale de Astronautică, iar din 2007 este membru al Comitetului de Conducere, iar din 2019 este vicepreședinte. În 2005, a fost ales membru al Academiei Europene de Științe și Arte. În 1994, a devenit Secretarul Național pentru COSPAR.