Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Misiunea satelitului Copernicus Sentinel-1B s-a încheiat

09 August 2022

Pe 23 decembrie 2021, Copernicus Sentinel-1B a înregistrat o anomalie legată de alimentarea cu energie electrică a instrumentelor electronice furnizate de platforma satelitului, ceea ce a făcut ca acesta să nu poată furniza date radar. De atunci, operatorii și inginerii satelitului au lucrat în continuu pentru a remedia problema.

Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor, ESA și Comisia Europeană anunță că acesta este sfârșitul misiunii Sentinel-1B. Copernicus Sentinel-1A rămâne pe deplin operațional și există planuri pentru lansarea lui  Sentinel-1C cât mai curând posibil.

În aprilie 2014, Sentinel-1A a fost primul satelit lansat pentru Copernicus, componenta de Observarea Pământului a programului spațial al Uniunii Europene. 

După lansarea Sentinel-1B în aprilie 2016, constelația formată de cei doi sateliți identici ce orbitau la 180° unul de celălalt, a reușit să surprindă imagini ale planetei cu o frecvență maximă de șase zile, respectiv cu  acoperire zilnică la latitudini mari.

Având la bord o tehnologie radar avansată pentru a furniza imagini ale suprafeței Pământului în orice anotimp, zi și noapte, misiunea Sentinel-1 a ridicat ștacheta pentru radarele spațiale.

Această misiune deservește numeroase servicii și aplicații Copernicus, cum ar fi cele legate de monitorizarea gheții marine din Arctica, urmărirea aisbergurilor, cartografierea de rutină a gheții marine, monitorizarea vitezei ghețarilor, supravegherea mediului marin, inclusiv monitorizarea deversărilor de petrol și detectarea navelor în scopuri de securitate maritimă, precum și monitorizarea pescuitului ilegal. De asemenea, misiunea este utilizată pentru monitorizarea deformării solului ca urmare a tasărilor, cutremurelor și vulcanilor, servicii de cartografiere pentru gestionarea pădurilor,apei și solului, precum și observații necesare  pentru a sprijini ajutorul umanitar și a rezolva situații de criză.

Mai multe detalii aici.

Credit de imagine: ESA/ATG medialab