Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Eveniment dedicat Lunii, la Institutul Astronomic al Academiei Române

20 Iulie 2022

Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită să vă alăturați activităților educative organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Lunii 2022 la Institutul Astronomic al Academiei Române, București, între orele 19:00 și 22:00.

Ziua Lunii 2022, la fel ca și alte zile de sărbătoare astronomică din întreaga lume, este o ocazie excelentă de a educa publicul de toate vârstele pe tema explorării Lunii, ca parte a efortului umanității de a studia Universul.

În acest an, pe 20 iulie, parcul educațional și științific al Institutului Astronomic al Academiei Române (AIRA) va constitui o "rampă de lansare", de pe care publicul se poate îmbarca într-o călătorie vizuală și narativă spre satelitul nostru natural, Luna. Astfel, astronomii profesioniști și specialiștii în educație din cadrul AIRA vor face echipă cu astronomii amatori ai Astroclubului București și, împreună, vor organiza mai multe activități educative.

Prima activitate educativă — un tur ghidat în Sala Meridian a Observatorului Astronomic București — începe de la ora 19:00. Aici, Sorin Marin, pedagog și istoric în domeniul astronomiei, va prezenta câteva zone tematice ale acestei săli muzeale, care în trecut a fost un sediu vibrant al astronomiei românești. Principalele atracții ale acestui loc sunt cele două telescoape refractare: unul din 1893 — primul instrument astronomic instalat în actuala locație a Institutului Astronomic din București — și fratele său mult mai mare, Marele Cerc Meridian, Luneta Gautier-Prin, din 1926.

În aceeași sală, un telescop de pasaj Zeiss flancat de două penduluri fundamentale — Le Roy și Riefler, dezvăluie povestea nesfârșitelor măsurători și a calculelor laborioase făcute timp de multe decenii de către savanții așa-numitului Departament Timp și Frecvență. Aceste eforturi au servit drept fundament științific pentru determinarea ultraprecisă a timpului.

În holul Sălii Planetariului, roverul educațional VASILE va oferi vizitatorilor, începând cu cei foarte mici, șansa de a pune întrebări despre provocările pe care le presupune trimiterea unor astfel de roboți în Sistemul Solar pentru a explora Luna, Planeta Marte și alte corpuri cerești.

De la ora 20:00 Dr. Ruxandra Toma, astronom profesionist al AIRA și profesorul Marian Naiman, un entuziast promotor al astronomiei în România și membru de onoare al Astroclubului București, vor susține prezentări în Sala Planetariu, care vor fi vor fi transmise online pe pagina de Facebook a Astroclubului București, precum și pe Zoom.

În paralel cu turul ghidat și aceste prezentări, vor avea loc, în holul planetariului, o serie de ateliere educaționale oferite de AIRA & Astroclubul București.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Institutul Astronomic al Academiei Române