Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Selecția astronauților ESA în etapele finale

11 Iulie 2022

Cea de-a treia etapă a procesului de selecție a astronauților ESA s-a încheiat în luna iunie, selecția respectând în continuare calendarul. A doua etapă s-a finalizat în luna martie a acestui an.

În timpul etapei a treia, peste 400 de candidați au trecut pragul Centrului European pentru Astronauți al ESA din Köln, Germania, pentru o evaluare psihologică amănunțită realizată de către o echipă internațională de experți. Deși sarcinile și testele sunt confidențiale, această fază a fost concepută pentru a se asigura că cei selectați îndeplinesc profilul psihologic necesar pentru a lucra ca astronaut.

Etapa a patra a procesului de selecție a început pe 2 mai 2022 și este în curs de desfășurare.

În timpul acestei etape de selecție, candidații sunt supuși unei evaluări medicale care le evaluează sănătatea și capacitățile fizice. A fi astronaut este solicitant din punct de vedere fizic, necesitând rezistență, dexteritate și nu numai. Această evaluare are rolul de a verifica dacă persoanele selectate sunt capabile să țină pasul cu efortul fizic cerut de această poziție, atât pe Pământ, cât și în spațiu.

De asemenea, evaluarea medicală a fost extinsă pentru a include candidații pentru postul de astronaut cu dizabilități, pentru care cerințele fizice tipice ar reprezenta o barieră în calea selecției. În acest prim caz de recrutare a "parastronauților", sunt luate în considerare persoanele cu deficiențe la nivelul membrelor inferioare și/sau cele cu statura sub 130 cm.

ESA este dedicată viziunii sale despre un spațiu accesibil tuturor și așteaptă cu nerăbdare să afle ce se va învăța din Proiectul de fezabilitate"Parastronaut Fly!".

Invitațiile pentru faza finală, în timpul căreia candidații vor participa la interviuri în fața unui juriu, vor fi lansate în această vară.

În 2021, ESA a deschis înscrierile pentru rolurile de astronaut și astronaut cu dizabilități. Acesta a fost primul apel pentru noi candidați pentru postul de astronauți din 2008.

Ca răspuns, ESA a primit peste 22 000 de candidaturi valide pentru rolul de astronaut din toate Statele Membre și statele asociate, dintre care 255 din România. 1361 de persoane  au fost invitate să participe la faza a doua a procesului de selecție, dintre care 16 din România. Pentru rolul de astronaut cu dizabilități s-au primit 257 de candidaturi, dintre care 27 au fost invitate la faza a doua.

Selecția finală a candidaților ar urma să aibă loc la sfârșitul anului 2022.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA