Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Misiunea Altius, la care contribuie și România, va fi lansată cu noua rachetă Vega-C

14 Ianuarie 2022

Un contract semnat cu Arianespace asigură lansarea comună a doi sateliți care vor face posibilă aprofundarea cunoștințelor despre planeta noastră de origine.

Programat să decoleze cu o nouă clasă de rachete, Vega-C de la ESA, din Portul Spațial European la jumătatea anului 2025, FLEX va oferi noi informații despre starea de sănătate a plantelor, iar Altius va furniza profile de ozon și alte urme de gaze în atmosfera superioară pentru a veni în ajutorul serviciilor precum prognoza meteo. La realizarea misiunii Altius contribuie și România.

Se așteaptă ca ambele misiuni satelitare să aducă beneficii semnificative atât științei, cât și societății.

FLEX este o misiune de cercetare Earth Explorer. Earth Explorers, o componentă esențială pentru programul FutureEO al ESA, este proiectată pentru a arăta modul în care tehnologia spațială nouă poate furniza informații noi despre modul în care planeta noastră funcționează ca sistem, și pentru a înțelege mai bine lumea care se schimbă rapid.

Deși construite în principal pentru știință, multe dintre aceste misiuni oferă și informații care au utilizări practice directe. Mai mult decât atât, odată ce tehnologia și aplicațiile au fost demonstrate, Earth Explorers, mai presus de toate, oferă transmiterea sunetului pentru viitoarele misiuni prin satelit, menite să ofere date sistematice pentru servicii de care beneficiază viața de zi cu zi.

FLEX va ajuta la abordarea uneia dintre cele mai mari provocări ale noastre: înțelegerea sănătății vegetației Pământului, care este esențială pentru îmbunătățirea securității alimentare.

Altius este un satelit de clasă mai mică, dar va umple un gol foarte important în știința atmosferică, fiind responsabil pentru măsurarea concentrației de ozon stratosferic și a altor gaze care afectează calitatea aerului. Este dezvoltat în cadrul programului Earth Watch al ESA și finanțat în principal de Belgia cu contribuții din Canada, Luxemburg și România.

Contractul, care a fost semnat cu Arianespace, asigură lansarea în spațiu a acestor misiuni satelitare importante din Portul Spațial European din Guyana Franceză.

Ambii sateliți vor fi lansați pe orbită pe noua rachetă Vega-C a ESA. Realizat pe baza actualei clase Vega, primul vehicul de lansare Vega-C va fi inaugurat în 2022.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Thales Alenia Space