Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Contribuția României la activitățile de supraveghere și urmărire a obiectelor spațiale

05 Iulie 2021

Amenințările din spațiu sunt multiple și complexe, printre acestea numărându-se fenomene extreme asociate vremii spațiale, sateliți scoși din uz între care pot avea loc coliziuni sau care pot reintra necontrolat în atmosferă, precum și amenințări legate de asteroizi și meteoriți. Toate acestea pot afecta infrastructurile critice din spațiu sau de la sol.

Pentru a preveni astfel de evenimente cu efect distrugător, respectiv pentru buna funcționare a infrastructurilor vitale societății, pe plan european se derulează programe și acțiuni specifice. România este parte activă a acestui efort european prin intermediul Agenției Spațiale Române (ROSA), în cadrul căreia funcționează, din anul 2018, Centrul Operațional Național pentru Supraveghere și Urmărire Spațială (COSST), care s-a remarcat rapid prin capabilități avansate pe parte de observații astronomice și procesare de date.

Revista MarketWatch a publicat un articol despre contribuția României la activitățile de supraveghere și urmărire a obiectelor spațiale semnat de Violeta Poenaru, Ulpia Botezatu, Mădălina Trelia din cadrul ROSA. Vă invităm să îl citiți aici.

Printre ideile cele mai importante din articol se numără:

Începând din anul 2013, România a participat la lucrările Comitetului SST organizat la nivelul CE. De asemenea, din decembrie 2018, România a aderat la Consorțiul EUSST, împreună cu Polonia și Portugalia, alăturându-se astfel celorlalte cinci state europene fondatoare ale acestui consorțiu. În prezent, România contribuie cu date observaționale la furnizarea de servicii precum re-intrarea în atmosferă, fragmentarea și evitarea coliziunii cu alte obiecte din spațiu.

Participarea României la Consorțiul european se bazează pe efortul național care a permis înființarea Centrului Operațional Național pentru Supraveghere și Urmărire Spațială (COSST) în anul 2018, în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA). Centrul Operațional SST coordonează activitățile SST din România și comunică cu centrele operaționale omoloage din statele membre în Consorțiul EUSST. De asemenea, o contribuție majoră a avut-o efortul național investit în îmbunătățirea performanțelor senzorilor optici existenți, precum și reconfigurarea radarului de la Cheia.

În România există tradiție și experiență în domeniile supraveghere și urmărire spațială (Space Surveillance and Tracking - SST), vremea spațială (Space Weather - SWE) și obiecte situate în proximitatea Pământului (Near Earth Objects - NEO), în urma participării organizațiilor publice și private cu potențial la programul opțional SSA din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), precum și pe plan național, în cadrul diverselor inițiative finanțate prin PNCDI. Astfel, entități publice, de cercetare și societăți comerciale și-au dezvoltat capacități și expertiză în arii precum consultanța și coordonarea programelor naţionale de cercetare pentru aplicaţii spaţiale, precum și în promovarea dezvoltării și cercetării specifice în domeniul spaţial. Capacitățile de cercetare ale organizațiilor din România cuprind, printre altele: efectuarea de măsurători de poziție pe sfera cerească a obiectelor din proximitatea Pământului (astrometrie), securizarea orbitelor acestor obiecte nou descoperite (observații și date înregistrate imediat ce s-a emis o alertă de identificare a unui nou asteroid geointersector), analiza mineralogică de suprafețe asteroidale prin observații spectroscopice la sol în domeniul vizibil și infraroșu apropiat, estimarea parametrilor dinamici ai orbitelor NEO pornind de la datele astrometrice, dezvoltare de prototipuri în domeniul senzorilor optici şi radio pasivi pentru supravegherea obiectelor spaţiale de la sol (sateliţi activi, deşeuri spaţiale, meteoriţi), efectuarea de experimente de detectare și urmărire a unor obiecte spaţiale de interes, dezvoltare de software și sisteme pentru analiză și procesare de date specifice.

Printre rezultatele notabile din domeniu se numără observarea, prin intermediul rețelei naționale de senzori care este integrată în Consorțiul EUSST a re-intrării în atmosfera terestră a corpului de rachetă chinezesc CZ 5B R/B, care a fost observat cu ajutorul lunetei AROAC T08 și ale cărei date imagine au fost incluse în raportul emis de Consorțiul EUSST și preluate de mass-media din Europa

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Credit imagine: AROAC / ROSA