Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Conferința internațională „Teorie, observații și procesare de date în astronomie, astrofizică, științe spațiale și planetare“

18 Iulie 2022

În perioada 6-8 iulie 2022, la Observatorul astronomic din Cluj-Napoca, a avut loc conferința „Theory, Observations and Data Processing in Astronomy, Astrophysics, Space and Planetary Sciences“.

Aceasta a fost organizată de Observatorul astronomic din Cluj-Napoca din cadrul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și de Facultatea de matematică și informatică a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca sub auspiciile Zilelor Academice Clujene 2022, având susținerea Institutului Astronomic al Academiei Române și a Comitetului Național Român de Astronomie.

„Lucrările din cadrul conferinței au abordat tematici legate de științele planetare și de fizica Soarelui, sisteme complexe de stele binare, triple, multiple, cosmologie și teoria găurilor negre. Abordările acestor tematici au fost diverse, de la observații astronomice directe, analiza și modelarea lor, la prelucrarea acestora utilizând tehnici moderne de analiză cu ajutorul inteligenței artificiale și a proceselor de învățare automată. Datele de observație prelucrate astfel sunt utilizate pentru elaborarea de modele, analitice sau empirice, care, într-un final, contribuie la explicarea fenomenelor și a problematicilor pe care studiile prezentate le-au adus în discuție“, a declarat Dr. Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române.

Peste 40 de cercetători și cadre didactice din domeniile astronomie, astrofizică, științe spațiale și planetare, matematică și fizică din România, Ungaria, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Brazilia și Iran au participat cu lucrări la acest eveniment. Printre participanți s-au numărat și  Mădălina Trelia și Violeta Poenaru, din partea Agenției Spațiale Române (ROSA). La sesiunile conferinței au fost prezenți, de asemenea, studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ interesați de tematicile abordate.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Dr. Mirel Bîrlan