Pe 1 martie 2022, Dr. fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) a semnat, în numele României, Acordurile Artemis, un set de declarații inițiate de NASA pentru a stabili principii comune, direcții și bune practici aplicabile întregului program de explorare lunară.
Poziția României în rândul națiunilor cu impact în domeniul spațial se bazează deopotrivă pe expertiza acumulată în 50 de ani de activități de explorare spațială și pe conectarea permanentă la cele mai avansate inițiative din acest sector. Întreaga comunitate românească activă în sectorul spațial este integrată în prezent în numeroase organizații și programe internaționale din acest domeniu, însă un loc privilegiat este asigurat de colaborarea apropiată cu Agenția Spațială Europeană (ESA).
Institutul de Științe Spațiale (ISS) coordonează începând de anul trecut realizarea primului Centru național de referință în domeniul comunicațiilor cuantice – Quantec –, proiect câștigat prin concurs alături de Agenția Spațială Română (ROSA) și alți șapte parteneri. Am discutat cu dr. Sorin Ion Zgură, directorul ISS, și cu dr. Flaviu Răducanu, director Știință și Tehnologie în cadrul ROSA, despre modul în care noul centru va reuni expertiza și dotările deținute deja de institut, precum și despre cum va putea să le valorifice într-un domeniu relativ nou în România, creând o infrastructură deschisă atât către entitățile locale private, cât și către proiectele internaționale de cercetare.
Telescopul spațial James Webb (James Webb Space Telescope — JWST) este în drum spre punctul Lagrange Pământ-Soare L2, de unde se va pregăti pentru a ne lărgi orizontul, la propriu. Telescopul a fost pliat la lansare, iar acum este deja complet desfăcut, urmând ca echipa de la centrul de comandă să realizeze alinierea și calibrarea echipamentelor de la bord în perioada următoare.