Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Înscrieri deschise pentru Competiția Națională de Rovere Exo-Ro 2021

06 Ianuarie 2021

Agenţia Spaţială Română (ROSA) și ESERO România — Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială invită elevii de liceu să se înscrie în Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO. Concursul provoacă echipele de elevi să proiecteze, construiască și să conducă o misiune tip rover, asemănătoare celor de robotică spațială. Termenul limită pentru înscrieri este 24 ianuarie 2021.

În anul 2021, competiția națională Exo-RO va avea o abordare de tip hibrid a învățării prin combinarea activităților desfășurate fizic în școală cu cele realizate la distanță. Echipele proiectează roverele, le construiesc și le trimit către juriu. Acestea vor fi lansate pe un traseu impus cu o lungime de maximum 30 de metri într-o locație ofertantă din punct de vedere al peisajului. În edițiile anterioare roverele au explorat vulcani noroioși la Buzău, mediul subteran la Bacău și un mediu acvatic la Timișoara în 2018.

Competiţia are scopul de a trezi interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri. Roverele, construite ca roboți de explorare a unei exoplanete, au dimensiuni limitate (masa maximă de 2,5 kg şi dimensiuni lineare maxime de 40cm x 30cm x 20cm). Roverele trebuie să fie echipate astfel încât să îndeplinească două misiuni științifice: una impusă și una la alegerea echipei.

Misiunea științifică primară impusă constă în recuperarea unui obiect cu masă prestabilită de maxim 50g cu ajutorul unui braț robotic, navigarea cu ajutorul instrumentelor de la bord prin internet și colectarea datelor atmosferice (presiune și temperatură).

Misiunea ştiinţifică secundară​, la alegerea fiecărei echipe, poate consta în colectarea de alte eşantioane, măsurarea cu ajutorul senzorilor aflaţi la bord a altor parametri locali (compoziţie atmosferică, nivel de iluminare, concentrație de gaze, pH, radiaţii, etc.), în vederea determinării habitabilităţii pentru specia umană, respectiv a posibilităţii existenţei unor forme de viață locală.

Prin participarea la această competiţie, echipele de elevi vor avea ocazia să ia parte la toate fazele tipice ale unui proiect de robotică spațială, de la selectarea obiectivelor, proiectarea şi integrarea componentelor, până la testarea sistemului în final. Ca urmare a acestui proces, participanţii vor învăţa în mod practic şi se vor familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, îşi vor însuşi concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare, vor învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă şi, nu în ultimul rând, îşi vor îmbunătăți abilitățile de comunicare, etapa finală a concursului desfășurându-se în engleză.

Calendarul competiţiei:

  • Lansarea concursului: 24 Decembrie 2020
  • Perioada de trimitere a propunerilor: 24 Decembrie 2020 - 24 Ianuarie 2021
  • Publicarea pe site-ul ROSA și ESERO a numelor echipelor finaliste: 25 Ianuarie 2021
  • Realizarea roverelor: 25 Ianuarie 2021 - 8 Martie 2021
  • Finala: 9 Martie 2021 - 14 Martie 2021

Detalii și informații despre înscriere sunt disponibile la acest link.

Credit imagine: ESERO